Su ve Toprak Laboratuvarı Şube Müdürlüğü

Su ve Toprak Laboratuvarı, DSİ Genel Müdürlüğünün kuruluş tarihi olan 1954 yılında Etüd ve Planlama Dairesi Başkanlığına bağlı ‘’Toprak ve Drenaj Fen Heyeti Müdürlüğünde Su ve Toprak Laboratuvarı Baş Mühendisliği’’ olarak kurulmuş, 1962 yılında yine aynı Başkanlığa bağlı ‘’Su ve Toprak Laboratuvarı Fen Heyeti Müdürlüğü” 31.07.2020 tarihine kadar faaliyetlerini sürdürmüş olup bu tarihten sonra TAKK Dairesi Başkanlığına bağlanmıştır. Çalışma koşulları ve görev tanımı o tarihlerde Amerika Birleşik Devletleri tuzluluk laboratuvarından gelen uzman mühendislerce oluşturulmuştur.

Söz konusu laboratuvar, DSİ Genel Müdürlüğünün Sulamaya açacağı ya da işletme altında olup da rehabilitasyonu yapılan tarım alanlarının varsa taban suyu tuzluluk ve sodyumluluk problemlerinin tespit edilmesi, söz konusu alanları sulayacak suların ve sulanacak alanların sulamaya uygunluğunun ortaya kona bilmesi için su ve toprak analizlerini yapmaktadır. Ayrıca; Genel Müdürlüğümüzce inşa edilmekte olan su yapılarının dolgusunda kullanılan kil malzemesinin kimyasal özelliklerinin analizlerini (boşluk suyu) yaparak söz konusu bu killerin dolguda kullanılıp kullanılamayacağı ve su yapılarının ölü hacım hesapları için akarsulardaki askıdaki katı madde(sediment) analizlerini yapan bir laboratuvar olarak faaliyetlerini sürdürmektedir.

Kuruluş tarihinden günümüze kadar yaklaşık on beş milyon hektar tarım arazinin planlama derecesinde toprak analizlerini yapmıştır. Şube Müdürlüğümüz; DSİ Etlik tesislerinde 806 m2’si ambar olmak üzere yaklaşık 2 206 m2 kapalı alana sahip bir alanda faaliyetini sürdürmektedir.

DSİ Genel Müdürlüğünün; toprak analizi yapan tek toprak laboratuvarı Etlik/ANKARA da hizmet vermektedir. Kuruluşumuza ait başka toprak analizi yapan laboratuvar bulunmamaktadır. Bu laboratuvar Ülkemizdeki DSİ projelerinden gelen su ve toprakları analiz etmektedir. Talep olması durumunda; vatandaşlar tarafından getirilen su ve toprakların analizi de yapılmaktadır.

Su ve Toprak Laboratuvarımız, Sulama Suyu Analizinde 2008 yılında, Sediment Analizinde ise 2017 yılın da akretide olmuş, önümüzdeki yıllar içerisinde toprakta yirmi kalem analizde akredite olmayı hedeflemektedir.

Laboratuvarımızda yapılan su ve toprak analizleri, tamamen tarımsal amaçlı analizler olup, suyun ve sulama alanlarının en ekonomik şekilde belirlenmesine yönelik veri üretmektedir

Su ve Toprak Laboratuvarı Şube Müdürlüğünde yapılan analizlerin sonuçlarının kullanım yerleri;

Ülkemizin su ve toprak kaynaklarının mevcut kullanım durumu, tarımı yapılacak ürünlerin toprak isteklerine göre ürün deseninin belirlenmesi,

Toprakların fiziksel ve kimyasal özelliklerinin ortaya konularak ekonomik olarak sulanabilecek alanların belirlenmesi,

Sulama ve drenaj çalışmaları ile beraber topraklarda zaman içerisinde tuzluluk ve sodyumluluk durumlarında meydana gelen olumlu ya da olumsuz değişimleri,

Taban suyu, tuzluluk, sodyumluluk nedenleri ile tarım dışı kalmış alanlarda drenaj ve ıslah çalışmaları, Çevresel etki değerlendirme çalışmalarının yürütülmesi,Sulama alanlarının bitki su ihtiyacı,

Su yapılarının ölü hacim hesapları yapılarak söz konusu yapıların ekonomik ömürlerinin hesaplanması,

Ülkemizde yağışlarla denizlere giden toprak miktarlarının hesaplanması,

Kuruluşumuzca inşa edilen su yapılarının dolgusunda kullanılan killerin dolguda kullanılıp kullanılamayacağının ortaya konulması çalışmalarında kullanılmaktadır.




Birimlerimiz

1-Genel Toprak Analizleri Laboratuvarı

2-Toprak Fiziği Laboratuvarı

3-Toprak Kimyası Laboratuvarı

4-Özel Analizler Laboratuvarı

5-Sediment Analizleri Laboratuvarı

6-Sulama Suyu Analizleri Laboratuvarı

 

1-Genel Toprak Analizleri Laboratuvarı

Sulamaya açılan ya da açılması düşünülen arazilerden alınan ve laboratuvarımıza gönderilen toprak örnekleri kayıt kabul işlerinden sonra, bakır kefelerde kurutulur ve dövülür, içerisindeki yabancı maddelerden temizlenir. Daha sonra değirmende öğütülerek 2 mm’lik eleklerden geçirilip fiziksel ve kimyasal analizler için hazır hale getirilir.

Analize hazır hale getirilen topraklarda; Saturasyon suyla doygunluk (TS 8333), çözünebilir toplam tuz (TS 8334), pH (çamur +1/5 'lik solusyon) TS 8332, bozulmuş toprak örneklerinde su geçirgenliği (İşletme İçi Metot T0101404 (TSALEK) ve ekstraksiyon (İşletme İçi Metot T0101405 (TSALEK) analizleri yapılmaktadır.