Tarihçe, Görev ve Sorumluluklar

Tarihçe, Görev ve Sorumluluklar

 

Tarihçesi

Daire Başkanlığımız “Araştırma Fen Heyeti Müdürlüğü” adı altında 1958 yılında  kurulmuştur.
“Araştırma Fen Heyeti Müdürlüğü” “Araştırma Dairesi Reisliği” haline 1959 yılında dönüştürülmüştür. Aynı yıl Hidrolik Model Laboratuvarı Çubuk barajında, Beton Malzeme Laboratuvarı ise DSİ Etlik tesislerinde faaliyete geçmiştir.
1962 yılında Başkanlığımızın halen faaliyetlerini yürüttüğü tesislerin inşaatına başlanılarak, 1968 yılında bitirilmiş ve taşınma işlemleri sonrasında faaliyetlere başlanmıştır. 

Kuruluş Amacı

Genel Müdürlüğümüzün görev alanına giren konularda modern teknoloji ve ekonomi kurallarına uygun olarak gerekli Kalite Kontrol ve Araştırma-Geliştirme çalışmalarını yürütmek amacıyla kurulmuştur.

1962 yılında Başkanlığımızın halen faaliyetlerini yürüttüğü tesislerin inşaatına başlanılarak, 1968 yılında bitirilmiş ve taşınma işlemleri sonrasında faaliyetlere başlanmıştır.
TAKK Dairesi Başkanlığı, Ankara il merkezinden 22 km uzaklıkta, Esenboğa Havaalanı yolu üzeri Çankırı yol ayrımında, 56 hektarlık bir alana sahip site içerisinde faaliyetlerini yürütmektedir. Bu sitedeki kapalı hizmet tesislerinin alanı yaklaşık 25.500 m2 olup, bu tesislere ilave olarak, 15 adet lojman, konferans salonu, kütüphane, atölyeler ve yemekhane binası bulunmaktadır.




Organizasyon



Birimlerimiz



İnsan Kaynakları




TAKK Dairesi Başkanlığı Çalışma Alanları

Daire Başkanlığımızda yapılmakta olan çalışmalar aşağıdaki ana başlıklar altında toplanabilir: 
•Hidrolik yapılarda karşılaşılan sorunları fiziksel ve matematiksel modelleme yöntemleri ile çözümlemek ve araştırma yapmak,
•DSİ uygulamalarında kullanılan çeşitli yapı malzemeleri üzerinde fiziksel, mekanik, petrografik ve benzeri deneyler ile araştırma çalışmaları yaparak projecilere ve uygulayıcı birimlere teknik destek sağlamak,
•Yapı malzemelerini fiziksel ve kimyasal yönden incelemek,
•Göl, akarsu ve yeraltı sularının kirlenmeleri ve kimyasal olarak kalitelerinin belirlenmesi çalışmalarını yapmak,
•DSİ birimlerinin zemin mekaniği ve temel mühendisliği konularında karşılaştığı sorunları deneysel çalışmalar ile çözümlemek ve araştırma çalışmaları yapmak,
•Yeraltı ve yerüstü sularını radyoaktivite yönünden incelemek,
•Hidrolojik ve hidrojeolojik etüt ve araştırmalarda karşılaşılan sorunları çevresel izotoplar kullanarak çözümlemek,
•Bölge laboratuvarları test cihazları ile mulinelerde bakım onarım ve kalibrasyon çalışmalarını yürütmek,
•Kalite kontrol çalışmalarında görevli personelin eğitim ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla hizmet içi eğitim faaliyetlerini (kurs, seminer, sempozyum vb.) gerçekleştirmek,
•DSİ projelerinin uygulanması safhasında, Başkanlığımız faaliyetleri ile ilgili konularda yerinde gerekli kontrolleri yapmak. 
2002 yılından beri TS EN ISO 9001 “Kalite yönetim sistemleri – Şartlar” standardını uygulayan ve 2004 yılından beri laboratuvar faaliyetlerini TS EN ISO/IEC 17025 “Deney ve kalibrasyon laboratuvarlarının yeterliliği için genel şartlar” standardı çerçevesinde “akredite laboratuvar” olarak yürüten Daire Başkanlığımız, Genel Müdürlüğümüzün görev alanına giren konularda, bilimsel ve teknolojik gelişmelerin ışığında, ekonomi kurallarına uygun olarak aşağıdaki alanlarda çalışmalar yapmakla yükümlüdür:

1.Laboratuvar ve Kalite Kontrol,
2.Araştırma ve Geliştirme, 
3.Eğitim

1)Laboratuvar ve Kalite Kontrol Çalışmaları

Laboratuvar çalışmaları, Daire Başkanlığımızın sürekli yürütmekte olduğu çalışmalardandır ve aşağıda verilen hususları kapsar:
•Laboratuvarları, etkili, verimli ve sürekli iyileştirerek yönetmek, 
•Laboratuvarlar arasında koordinasyonu sağlamak,
•Laboratuvarlarda deneylerin eksik ve/veya güncelliği kaybolmuş cihazlar yerine ileri teknoloji ürünü uygun laboratuvar cihazlarıyla yürütülmesini sağlamak ve bu cihazların bakım-onarım ve kalibrasyonunu gerçekleştirmek.
Laboratuvar çalışmaları aşağıda belirtilen laboratuvarlar tarafından yürütülmektedir:
•Merkezde (TAKK Dairesi Başkanlığında);  
•Hidrolik Model Laboratuvarı,
•Beton  Laboratuvarı,
•Yapı Malzemeleri Laboratuvarı
•Zemin Mekaniği Laboratuvarı,
•Kimya Laboratuvarı,
•İzotop Laboratuvarı,
•Kalibrasyon Laboratuvarı

•Su ve Toprak Laboratuvarı


Taşrada (Bölge Müdürlüklerinde); 
24 adedi bölge merkezinde ve 567 adedi ise şube ve şantiyelerde olmak üzere, toplam 590 adet kalite kontrol laboratuvarı (Beton, Zemin, Kimya) 
Laboratuvarlarımız, merkez ve bölge teşkilatlarınca talep edilen çalışmalara ilave olarak, her yıl belirlenen deney birim fiyatlarına göre, diğer kamu kuruluşlarına ve özel şirketlere de yapılan protokoller çerçevesinde hizmet vermektedir.

2) Araştırma ve Geliştirme (Ar-Ge) Çalışmaları

Başkanlığımızca yürütülen Ar-Ge çalışmaları, öncelikle, merkez ve taşra teşkilatlarında DSİ’nin ihtiyaç duyduğu her türlü uygulamalı araştırma çalışmaları ile deneysel geliştirme çalışmalarına yönelik olarak 27.07.2010 tarihinde yürürlüğe giren "DSİ Ar-Ge Yönergesi”ne göre planlanmakta ve yönetilmektedir.
Ayrıca, araştırma-geliştirme çalışmalarında üniversitelerle ve diğer araştırma kuruluşlarıyla (enstitülerle) işbirliğine özel önem verilmektedir. 

3) Eğitim Çalışmaları

Daire Başkanlığımızda, DSİ’nin merkez ve taşra teşkilatlarında ihtiyaç duyulan laboratuvar işletmeciliği, araştırma-geliştirme, kalite yönetim sistemleri ve laboratuvar akreditasyonu ile ilgili konularda çeşitli düzeylerde eğitimler düzenlenmektedir. 
Ayrıca, her yıl düzenli olarak, çeşitli alanlarda, üniversiteler ve diğer ilgili kurum ve kuruluşlarla işbirliği içerisinde, ulusal ve uluslararası sempozyumlar yapılmakta, bilgi paylaşımına katkıda bulunulmaktadır.