Görev, Yetki Ve Sorumluluklar
•Hidrolik problemler üzerinde fiziksel ve/veya matematiksel modelleme yöntemleri ile araştırma yapmak,
•DSİ’nin faaliyet alanları içerisinde hidrolik mühendisliği ile ilgili konularda, güvenli ve ekonomik işletme şartlarını temin etmek amacıyla, teorik, deneysel ve sayısal yöntemler kullanarak çözüm üretmek ve araştırma yapmak,
•Hidrometrik ölçümlerde kullanılan mulinelerin bakım, onarım ve kalibrasyonunu yapmak,
•Konusu ile ilgili ulusal ve uluslararası literatürleri takip etmek, yeni tekniklerin ve yöntemlerin DSİ’ye aktarılmasını ve DSİ teşkilatına yayılmasını sağlamak,
•Hidrolik mühendisliğinin geliştirilmesi, yeni yöntemlerin bulunması, kaliteli, verimli ve ekonomik esasların uygulanması konusunda araştırmalar yapmak.
Şeflikler
Hidrolik Model Laboratuvarı Şube Müdürlüğü üç şeflikten meydana gelmektedir:
1.Fiziksel Modelleme Şefliği
2.Matematiksel Modelleme, Araştırma ve Eğitim Şefliği
3.Muline Kalibrasyon Laboratuvarı Şefliği
Bu grupta, su yapılarının hidrolik mühendisliği ile ilgili talep edilen çalışmalar yer almaktadır. Üzerinde araştırma yapılması talep edilen ve laboratuvara gönderilen projelerin, laboratuvara uygun seçilen bir ölçekte fiziksel model inşaatı yapılır. Model üzerinde yapılan ölçümler ile elde edilen nihai proje sonuçları hidrolik benzeşim kanunları yardımıyla prototip boyut ve birimlerine dönüştürülür, elde edilen sonuçlar bir rapor halinde talep sahibine iletilir.
Bu grupta matematiksel modellemeler, araştırma ve geliştirmeye yönelik çalışmalar ile kurs, seminer gibi bilimsel toplantılar yer almaktadır.
Yukarıda TAKK Dairesi Başkanlığının sürekli eğitim çalışmaları başlığı altında açıklandığı üzere, bu kursda dersler üniversitelerden konusunda uzman öğretim üyeleri ve DSİ’de çalışan tecrübeli mühendisler tarafından verilmekte olup, kurs sonunda kursiyerlere sertifika verilmektedir.
2. Ulusal Su Mühendisliği Sempozyumu
Yukarıda TAKK Dairesi Başkanlığının sürekli eğitim çalışmaları başlığı altında açıklandığı üzere, organizasyonu Hidrolik Laboratuvarınca yürütülen bu sempozyumda, su ile ilgili her türlü konuda bilgi alış-verişinde bulunulup, problemler üzerinde tartışılmakta ve çözümlere yönelik çalışmalar yapılmaktadır.
Muline Kalibrasyon Laboratuvarında, akarsularda kullanılan seyyar ölçüm aletlerinin (mulinelerin) ilk ve periyodik bakım, onarım ve kalibrasyonu yapılmaktadır. Deneyler; uzunluğu 85 m, genişliği 2,5 m ve derinliği 2,0 m olan kanalda bilgisayar kontrollü ve otomatik olarak TS ISO 3455 “Hidrometri – Düz açık tanklardaki akım ölçerlerin kalibrasyonu” standardına göre akreditedir.
Muline kalibrasyonu akreditasyon sertifikası (current meter calibration accreditation certificate)